AL HET NIEUWE IS OUD

 

Witte azijn tegen kalkaanslag. Petroleum tegen roest. Een ui in het water voor glanzende ramen. Waar hebben we dat meer gehoord? Fred en Wilma in de Vinexwijk, Vinegar, 1001 Practical Uses, Bicarbonate of Soda,  (over bakpoeder) en de Cabbages & Roses Guide to Natural Housekeeping, het is nog maar een kleine greep uit het uitdijende assortiment boeken dat over natuurlijk huishouden, recycling, inmaken en een beetje zelfvoorzienend leven verschijnt.

 


 

Maar neem de ronkende kreten op de omslagen met een flinke korrel zout; het wiel was al uitgevonden. Het nieuwe ecobewustzijn, de duurzaamheidsdrift, ze hebben hun wortels in de tijd van vóór cillit bang, viakal en andere effectieve maar wel chemische middelen.
Ik heb een paar prachtige oude boeken over huishouden, en het is een genot om ze te lezen. Want dan weet je wel hoe je oud, kostbaar kant rein houdt: telkens na het dragen dik met aardappelmeel bestrooien, tussen twee fijne doeken wrijven en buiten goed uitkloppen. Kijk, daar heb je wat aan.
Oh, en de vet geworden kraag van een heerenjas maak je schoon met een wollen lapje met warmen jenever. Daar komt geen giftige ontvetter aan te pas (en je kunt het werk veraangenamen door af en toe een slokje te nemen. Kom daar bij mr. muscle maar eens om).
Er staat echt waanzinnig veel informatie in dit soort boeken. Over vlekken verwijderen, je linnengoed onderhouden, ongedierte bestrijden, eerste hulp bij ongelukken, noem het maar op.
Heb je lak aan het milieu? Gebruik de informatie dan omwille van je portomonnee. Azijn, bakpoeder, citroenen, het kost geen drol en je hebt het eigenlijk altijd wel in huis.


Groot voordeel van de nieuwe lichting boeken is natuurlijk dat je als vrouw niet meer op je plek achter het aanrecht wordt gewezen. Daar zijn we lekker van af. En de vormgeving bekt ook een stuk beter.
Maar misschien is het grootste verschil tussen vroeger en nu wel dat wij zelf worst maken voor de lol. Als we daar geen tijd voor hebben rennen we even langs de slager. Toen moest het, nu mag het.

Bij De Slegte hebben ze in het truthoekje huishouden/etiquette/huwelijk nogal eens exemplaren van oude huishoudboeken staan. Mijn gids in Huis en Hof heb ik er vandaan, en ook Onderhoud van het huis en huisraad en een exemplaar uit het begin van de 20e eeuw van Ik kan huishouden. Prachtig, met op de voorkant een foto van twee dienstmeisjes met een wit kanten mutsje. Aardappelmeel!