Elisabeth de Lestrieux

Ik heb een Elisabeth de Lestrieux-opleving. Van de week zat ik in haar tuinboeken te bladeren, op zoek naar inspiratie voor al die plekken in mijn tuin waar ik me geen raad mee weet.

Ze is een beetje uit de mode, ik weet het. Haar tuinen en borders staan overvol en van die strakke terrassen met een paar dakplatanen in een vierkante pot zul je bij haar niet aantreffen. Maar ze was dan ook tuinier, geen stratemaker.

Twee jaar geleden overleed Kaatje, zoals ze door haar vrienden genoemd wordt. Het is diep treurig dat haar boeken niet meer verkrijgbaar zijn want ze heeft een enorme impact op de tuinen van Nederland gehad. Borders op kleur, veel geurende planten, bloemen tussen de groenten, bloemen op je bord, zij deed het allemaal allang. En ze fotografeerde al in 1986 in de tuin van Piet en Anja Oudolf, u weet wel, van de prairietuinen. Ook de 'gloomy garden', met dat prachtige stemmige donkerrood en zwart erin, is een vinding van mevrouw De Lestrieux.

De fotografie in haar boeken, heel vaak van Kees Hageman is geweldig. Zo veel te zien, zo mooi in elkaar gezet. Je wordt er jaloers en hebberig van. (En depressief natuurlijk, want dat gaat ons nooit zo goed lukken).

Bovendien had De Lestrieux een gigantische plantenkennis. Ontelbare varianten staan erin. Op kleur, op geur, op vlindertrekkers, op seizoen, op hoogte, op plek in de tuin.

Tijd om haar in ere te herstellen. Romantiek in de tuin is tijdloos en zoveel  interessanter dan strakke vijvertjes en wat pampagras. Plunder de websites voor tweedehands boeken. In dat circuit is nog heel wat te vinden en voor veel lagere prijzen dan de boeken nieuw zouden kosten.http://www.booktrader.nl/boeken/78749/elisabeth-de-lestrieux

http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boeken/elisabeth-de-lestrieux/24928/index.html

http://www.boekenverkoper.nl/distinct_author.php?auteur=elisabeth%20de%20lestrieuxTuinboeken

De stapel boeken over moestuinen in de boekhandel gaat gelijk op met de groeiende belangstelling voor eigen kweek. Ik denk dat ik er inmiddels zelf al tegen de 100 heb staan, en ik koop niet eens alles.
Een groot deel van mijn boeken is Engelstalig. Dat is nou eenmaal een groot taalgebied met een enorm aanbod. Veel van de boeken die ik bespreek zullen dan ook in het Engels zijn. Vaak goedkoper dan Nederlandstalige boeken en heel makkelijk verkrijgbaar via Amazon.

Kijk vooral ook bij De Slegte, op boekenmarkten en tweedehands-boekwinkels. Daar liggen vaak gekke, leuke, ouderwetse boekjes met heel veel zinnige informatie. Want op het gebied van groenten kweken is er natuurlijk eigenlijk niks nieuws onder de zon. Alleen de foto's zijn nu mooier.

WORDT VERVOLGD