LET'S HEAR IT FOR LEIDEN

Leiden is jarenlang een bloody armoedige stad geweest. Een paar supermarkten en V&D en dan had je het wel gehad.
Maar die tijd ligt achter ons!
Op deze plek ga ik de komende tijd de beste en mooiste winkels en bedrijven in Leiden en omstreken beschrijven. Plekken waar je met open armen ontvangen wordt, waar wat te lachen valt en waar je tevreden de deur uitloopt.
En dr is natuurlijk meer te zien in de stad. Een paar prachtige musea, parken met eeuwenoude bomen en heel veel water.


NATUUR IN LEIDEN

Voor natuurliefhebbers en tuiniers is Leiden een waar Mekka. Om te beginnen is er natuurlijk de Hortus Botanicus. Een prachtige oude tuin met honderden soorten bloemen en planten en bomen. Ik snap niet dat er niet meer ouders met kinderen hele middagen hier doorbrengen. Een park zonder honden en afval, met enorme grasvelden, ontzettend veel spannends te ontdekken en heerlijke luwe plekjes in de zon.
Ik vind vooral de kassen heel mooi. De grote wordt op dit moment leeggehaald om gesloopt te worden en vervangen. Slikken, want dat oude, die in al die jaren gegroeide sfeer en die geur komen natuurlijk nooit meer terug. Er blijft gelukkig nog wel wat staan. De victoriakas (moet je daar es met een boek gaan zitten als het echt koud buiten is, een korte vakantie naar de tropen) is voorlopig nog niet aan de beurt. Er staan natuurlijk wel heel veel planten die je bij het tuincentrum ook tegenkomt maar ook hele gave, met heel groot blad of buitenissige bloemen.Vleesetende planten
In de kleine kassen hangen ontzettend veel vleesetende planten en die vind ik toch zo fascinerend. Ze hebben vaak prachtige kleurcombinaties van heel groen met donkerrood. Ze hebben mooie kelken en harige randjes en misselijke tentakels. Heel cool, hoe ze daar vermomd hangen te wachten tot er een vlieg voorbijkomt.
Het leuke aan de oude kassen is dat er in al die jaren dat ze er staan zoveel plantjes zijn gaan groeien op onbedoelde plekken. Overal zijn biotopen waar van alles te zien is. En het ruikt er heel lekker.


Hortus Botanicus, Rapenburg, Leiden

www.hortusleiden.nl
Naturalis
Museum Naturalis is natuurlijk heel leuk voor kinderen, met al die dieren en dino's, maar ga ook eens voor jezelf en bekijk die prachtige glazen wanden met gedroogde planten en blad en wier. Boven je hoofd hangt een blad van de reuzen waterlelie, zeker een meter in doorsnee. Prachtig.
Ook heel leuk: op de vierde verdieping zie je live medewerkers met schelpen in de weer. Ze voegen de collecties van Amsterdam en Leiden samen, ik geloof bij elkaar 3.500.000 stuks. Wat een klus.
De winkel beneden heeft een enorme collectie boeken over planten en dieren. Daar kan geen boekwinkel tegenop.

www.naturalis.nlRESTAURANT KW106 IN KATWIJK

 

Ver weg van hip Bloemendaal en hype Zandvoort is het mooie strand van Katwijk. Zuiver en Hollands met van die mooie strandhuisjes die ieder jaar weer in het gelid worden opgesteld. Twee jaar geleden opende daar KW106, een restaurant van vishandel Schuitemaker. En jezus wat is het daar mooi (al zullen ze dat in Katwijk natuurlijk nooit zo zeggen).

 

Je kunt er lunchen en dineren maar niet reserveren (ten minste, niet voor het terras). Het eten is prima tot heel erg lekker tot verrukkelijk, mooi verzorgd maar niet overdreven en de wijn is goed en het personeel ontzettend vriendelijk. Er staan lekkere banken op het terras en die mooie stoelen van Fermob. En binnen is het helemaal een plaatje. Heel eenvoudig maar met prachtige details. Ik zou er wel willen wonen.

 

KW106 Boulevard 141, Katwijk 071-4075113

Van april tot oktober geopend van 10.00 – 23.00. Zondag gesloten.

 

 

Ja lekker, kreeft.