CHARLESTON

 

Als je ooit in het zuiden van Engeland komt, in East Sussex, ga dan IN GODSNAAM naar Charleston. Het is het huis waar Bloomsbury Group-leden Vanessa Bell en Duncan Grant  woonden. Vanessa is de zus van Virginia Woolf. Nou heb ik helemaal niks met la Woolf – die druilogen van dr! - maar met haar zus des te meer. Ze had talenten die in het hele huis zichtbaar zijn. Net als haar man was ze kunstenaar. Zij schilderde, hij schilderde en beeldhouwde. Ook ontwierpen ze stoffen en aardewerk voor de Omega Workshops.

Uit geldgebrek en gewoon omdat ze het leuk vonden, beschilderden ze panelen, deuren en nog veel meer in het huis. Alles in huis draagt de signatuur van het echtpaar en de vele vrienden die bij hen logeerden. En het is en staat er allemaal nog. Na een grondige restauratie is het huis bijna het hele jaar door toegankelijk voor publiek. In elke kamer is een ‘steward’ die werkelijk elk detail over de details weet, maar je kunt ook gewoon lekker in je eigen tempo door het huis.

 

Het is zo mooi, zo rijk gedecoreerd, zo adembenemend kunstzinnig en vrij. Ik wou dat ik er hier tientallen foto’s van kon laten zien, maar dat kan niet. Je mag binnen niet fotograferen. Maar met foto’s van foto’s krijg je ook wel een indruk…En er is een heel mooi boek over. Maar ga vooral zelf, als je ooit in East Sussex bent…

 

 

Ook over de tuin bij het huis is veel geschreven en gepraat. Ik moet zeggen dat ik het niet echt een mooie tuin vond, maar hij heeft wel sfeer, en mooie plekjes. Én ik was er toen het begin mei was en keihard regende.

 

 

Charleston, in de buurt van Firle

Lewes, East Sussex

www.charleston.org.uk

 

Boeken:

 

Charleston, a Bloomsbury House & Garden

Quentin Bell & Virginia Nicholson

Frances Lincoln, ISBN 0 7112 1133 7

 

The Garden at Charleston

Sue Snell

Frances Lincoln, ISBN 978-0-7112-3112-2

 

Omega and After, Bloomsbury and the Decorative Arts

Isabelle Anscombe

Thames & Hudson ISBN 0-500-27362-6

 

Beyond Bloomsbury, Designs of the Omega Workshops 1913-19

Edited by Alexandra Gerstein

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling

ISBN 978-1-906257-05-7

 

Eigenlijk wel raar dat de uitgeverij Bloomsbury de boeken over Bloomsbury niet uitgeeft. Rechtenkwestie?

 

 

 

KAMEEL RIJDEN IN MAROKKO

Ja, het zijn eigenlijk dromedarissen, geen kamelen. Maar iedereen noemt ze kameel en het klinkt toch gewoon veel beter? Het is in ieder geval te gek om te doen. Liggend zijn het al imposante beesten en als je er dan op zit en ze staan op...Eerst de achterpoten omhoog en jij naar voren, dan de voorpoten en hup, je zit.
De langzame, regelmatige tred is verrukkelijk. Je zit hoog en veilig, helemaal top. Ga het nog een keer doen, maar dan een paar dagen de woestijn in.
SKELETTENMUSEUM IN PARIJS

Achter in de Botanische Tuin in Parijs, bij het Natuurhistorische Museum, staat een oud gebouw. Een paradijs voor kinderen en andere mensen. Helemaal bommetje vol met skeletten, van dino's tot muizen, van vissen tot gordeldieren. En dierenpenisen op sterk water, en menselijke embryo's met afwijkingen, maar vooral skeletten, skeletten, skeletten. Helemaal te gek.


Les Galeries de Paléontologie et d'Anatomie Comparée.
Paris 5e, Jardin des Plantes. 2, Rue Buffon
www.mnhn.fr