EEN MOESTUIN VOOR JE OTTOLENGHI-KOOKBOEK

Yotam Ottolenghi is al een paar jaar waanzinnig populair. Zijn kookboeken vliegen over de toonbank, ook in Nederland. Logisch, want ze zijn tot de nok toe gevuld met de verrukkelijkste gerechten, zowel voor vegetariërs als vlees- en viseters.
Tot nu toe heeft Ottolenghi drie kookboeken gemaakt, Plenty, Ottolenghi The Cookbook en Jerusalem. Volgens mij zijn ze inmiddels alledrie in het Nederlands vertaald.

De Ottolenghi-keuken
Wat is het geheim van de Ottolenghi-keuken? Veel specerijen, veel smaken en vooral héél veel groenten en kruiden. Specerijen kun je gewoon lekker kopen, die verwelken niet. Ze worden hooguit een beetje muf na een jaar.
Maar als je alle groenten en kruiden die in dit soort boeken staan zou moeten kweken word je natuurlijk helemaal gek. Niet doen dus, tenzij je er van houdt en er de ruimte voor hebt.
Ik heb een beetje geanalyseerd wat er gebruikt wordt en in volgorde van veel naar weinig komt het hier op neer. En van veel naar weinig kun je dus ook zien als van balkon naar moestuin.Absolute must-haves en het liefst in grote hoeveelheden
Platte peterselie, munt, dille, kervel, bieslook, rode en groene basilicum, koriander, dragon.
Bieslook en Chinese bieslook kun je gemakkelijk overhouden tijdens de winter. Zet ze in een flinke pot, knip regelmatig en eet ook eens een bloem.
Kervel is ook goed winterhard, net als peterselie en munt. Zoek naar Marokkaanse munt, die heeft mooi stevig blad en een goede smaak.
Basilicum moet echt warm en zonnig staan, en je moet het elk jaar opnieuw zaaien of planten. Knip regelmatig de toppen uit de plant voor nieuwe zijtakken.
Koriander is ook geen moeilijk kruid, dragon moet je misschien elk jaar zaaien. En koop liever Franse dragon dan Russische, die heeft een betere smaak.Vaste kruiden
Tijm, rozemarijn, salie, laurier, maggikruid.
Mediterrane kruiden als tijm en rozemarijn zijn niet volledig winterhard en ze mogen vooral niet te nat staan. Het lukt mij eigenlijk nooit om ze goed over te houden (behalve rozemarijn maar die is dit jaar bevroren), dus ik zet ook gewoon eelk jaar nieuwe neer aan het begin van het seizoen.
Maggikruid is een vaste plant waar je er maar eentje van nodig hebt. De smaak is heel pregnant en de plant wordt behoorlijk groot. Laat m doorschieten, dan gaattie mooi bloeien. Heel winterhard trouwens.

Groenten voor op het balkon
Op een balkon heb je per definitie niet veel plek. Dé oplossing daarvoor is babygroente. Je kunt hier speciale zaden voor kopen (bijvoorbeeld bij www.nickys-nursery.co.uk), maar je kunt ook normale zaden gebruiken. Gewoon heel vroeg oogsten. Bijkomend voordeel is dat je een paar keer per seizoen kunt zaaien.
Worteltjes, courgettes (wel snel een grote plant), bietjes en venkel lenen zich hier goed voor.
Wortels, bieten en venkel zijn knolgroenten. Zet ze in goed losse grond die je vooral niet extra bemest. Zaai courgettes binnen voor, of na half mei buiten. En zaai worteltjes niet te dicht op elkaar. Uitdunnen trekt wortelvliegjes aan.
Zet ook een paar pepers neer. Chilipepers zijn er in veel verschillende kleuren en formaten, en vooral ook in veel 'hittegraden'. Plant wat je tong kan verdragen. Het zijn gemakkelijke planten waar je een seizoen lang van kunt oogsten. Wat je over hebt kun je aan het eind van de zomer drogen. Daarna koel en droog bewaren.Veel sla
Ottolenghi gebruikt natuurlijk veel slablad. Vaak een paar blaadjes van verschillende soorten. Erg fijn, want je hoeft niet te wachten tot de krop volgroeid is. Veel slasoorten laten zich makkelijk dicht zaaien voor het jonge blad. Zet soorten neer met verschillende bladvormen, kleuren en smaken en zaai om de paar weken een nieuwe portie in een bak.
Chichorei, treviso, andijvie e.d. zijn bitter. In verschillende kleuren verkrijgbaar. Rucola, mosterdblad en kerssoorten geven een pittige smaak. Botersla, bindsla, lollo rosso en lollo biondo zijn zacht en mals. Mizuna en andere oosterse soorten hebben een mooie bladvorm en veel smaak.


Heb je een volwassen moestuin?
Dan heb je geluk, want dan kun je nog veel meer kwijt. Denk aan: wortels, bieten, courgettes, prei, knolvenkel, aardpeer, erwten, tuinbonen, peultjes, bonen, tomaten, aubergines, snijbiet en paprika's.
Aubergines en tomaten doen het in Nederland eigenlijk het best in een kas. Heb je die niet? Zorg dan in elk geval dat je de planten beschut en warm zet. En vooral, zorg dat je ze beschermt tegen teveel regen. Ze kunnen absoluut niet tegen teveel nattigheid.
Er zijn ook baby-aubergines, compacte planten met kleine vruchten en dus heel handig. Je hebt tenslotte niet altijd zo'n joekel nodig in de keuken. Ook tomaten zijn er in lage soorten. Een groot voordeel van planten met kleine vruchten is dat deze veel eerder rijp zijn.
Aardpeer is een vaste plant - van de zonnebloemfamilie - die behoorlijk hoog wordt. Zet m op een plek waar hij een aantal jaar kan blijven staan. Je kunt gewoon op de markt of bij de groenteboer stevige aardperen kopen en die een centimeter of vijftien diep planten. Ze lopen vanzelf uit en komen elk jaar terug (tenzij je echt alles oogst).


Binnen het hele jaar door
Erwtenspruiten en tuinboonspruiten (de jonge plantjes dus) hebben blad dat heel erg naar de peulvruchten zelf smaakt. Op een lichte vensterbak kun je het hele jaar door zaaien. Wel graag in een bak met een beetje diepte (vijftien cm aarde), want peulvruchten maken heel snel heel veel wortels.
Je kunt ook van veel kruiden het hele jonge blad gebruiken. Dicht zaaien en afknippen als het echte blad zich vormt (dus het blad dat na de kiemblaadjes komt).

Bloemen
Rozen, viooltjes, sommige lelie's, kamille, goudsbloem, lavendel, lieve-vrouwe-bestro, Oost-Indische kers, borage (komkommerkruid), er zijn ontzettend veel bloemen die je kunt eten. Koop wel het liefst biologisch geteelde planten of zaai zelf, in verband met bestrijdingsmiddelen.
Lieve-vrouwe-bedstro doet het het best in de schaduw.
Van paardebloemen kun je een heel mooie gelei maken en maak ook eens in het voorjaar een kruiden/bloemen-boter en vries die in. Kun je in december de lente proeven.
Uit het wild
Vergeet vooral niet dat het buiten volstaat met heerlijke planten, vruchten en noten. Denk aan paddestoelen, tamme kastanjes, walnoten, hazelnoten, wilde appels, bramen, madelieven, kraailook, daslook, look-zonder-look, landkers en pinksterbloemen.
De look- en kerssoorten zijn er in het voorjaar, noten en vruchten aan het eind van de zomer, de meeste paddestoelen in de zomer en herfst.

Verdiep je goed in het onderwerp voor je gaat plukken of volg en cursus en neem altijd een plantengids mee. Je wilt niet per ongeluk lelietje-van-dalen plukken in plaats van daslook.

Wildplukcursussen kun je onder ander volgen bij www.casaforesta.nl.
week 10


Maart week 2

 

Verspenen is eigenlijk een veel priegeliger werkje dan zaaien. Je moet zó voorzichtig zijn met die jonge plantjes. Voor je het weet liggen ze op apegapen.

Ik heb vandaag de aubergines, paprika's, tomaten en pepers verspeend. Ze waren er nog niet allemaal per se aan toe, maar sommige plantjes werden al aardig lang, dus het leek me toch een goed moment.

 

Ik had ze gezaaid in zaaitrays en heb ze nu verspeend naar root trainers. Een beetje omslachtig misschien, maar ik wil dat de planten een goed wortelstelsel krijgen en in de root trainers kon ik ze lekker diep laten zakken; de kiemblaadjes zitten ongeveer op gelijk niveau met de aarde.

Bovendien is zo'n set root trainers lekker compact en staat de zaaitafel niet al helemaal vol met potten.

Root trainers kun je onder andere kopen bij Tuinspul, http://www.tuinspul.nl

 

Ook de peterselie heb ik verspeend. Die had ik gezaaid in een bak van de Chinees, de hele bak vol, en die heb ik nu in plukjes in potten gezet. Gewoon met een theelepel een hap er uit nemen en iets dieper planten in een pot. Natuurlijk zijn er veel zaailingen gesneuveld, maar dat maakt in dit geval niet zo uit.

 

Kijk voor meer informatie over verspenen bij De Basis, Zaaien, Verspenen en Uitdunnen.

 

Buiten staan de erwten en de tuinbonen er puik bij. Ze groeien nog niet zo hard, maar als het volgende week mooier weer wordt kunnen ze lekker los gaan.

 

Dit weekend ga ik verder met het schoonmaken van de moestuinbedden en dan ga ik direct bietjes zaaien. Ik heb een paar mooie soorten en ik kan me nu al verheugen op die prachtige kleuren en frisse, aardse smaak.

 

Ook ga ik sla zaaien, rucola, pluksla, mizuna en dergelijke. Omdat het nog wel fris en nat is zaai ik ze in de kas, in dakgoten. Die zijn net zo breed als mijn moestuinbedden, en als de planten gekiemd zijn schuif ik ze zo door naar de tuin.

 

Bieslook en Chinese of knoflookbieslook zijn vaste planten. Zaai ze op een plek waar ze kunnen blijven staan.

 

Hou een fles natuurazijn bij de hand. Het desinfecteert schrammen en sneetjes, je kunt er naaktslakken mee te lijf gaan en op paden en terrassen kun je er onkruid mee bestrijden. Een paar keer een paar druppels werkt doorgaans al heel goed.

 

Blijf wieden en de grond zaaiklaar maken.

 

Bindt bramen en frambozen horizontaal aan muur of hek.

 

Als je in de kas tomaten gaat telen kun je ze, in plaats van in de grond, ook in ingegraven potten zetten. Die potten gooi je aan het eind van het jaar leeg en in het voorjaar vul je ze met verse potgrond. Dit werkt erg makkelijk en de kans op ziektes is een stuk kleiner.

 

Zaaien

Binnen: artisjok, aubergine, tomaten, paprika’s en pepers

Onder glas: broccoli, knolselderij, winterprei, raapsteeltjes, rode kool, bosui, lente-ui, wortels.

Buiten: tuinbonen, erwten, peultjes, rucola, andijvie, bietjes, sla, radijs, rode kool, spinazie

Buiten poten: knoflook, sjalotten, vroege aardappelen, aardbeien, topinamboer, asperges.

 


< Ga terug