week 3434
September week 2
Ik ben net 5 dagen in Frankrijk geweest voor een moestuinreis. Normandië en het Ile de France, rond Parijs. Het was natuurlijk sowieso heerlijk, een paar dagen naar het platteland maar ik heb ook echt een paar hele mooie tuinen gezien. Het meest onder de indruk was ik van de moestuin van Chateau de Bosmelet. Vier hele grote vakken die helemaal op kleur waren beplant. Dus rode snijbiet en rode tomaten met rode Oost-Indische kers en rode dahlia's etcetera. Er was ook een prachtig 'gloomy' vak met rode boerenkool, artisjokken, rode kool en cavolo nero waar dan eerder in het jaar ook nog lavendel had staan bloeien. Het geel/witte vak was ook heel bijzonder, met weer kolen en Oost-Indische kers, venkel, witte dahlias's, cosmea en nog veel meer.
Vroeger hield ik helemaal niet van geel in de tuin - alles wat geel bloeide trok ik er fanatiek uit - maar inmiddels ben ik helemaal om. Je kunt bijvoorbeeld ook blauw en lila niet beter laten uitkomen dan door er een gele bloeier tussen te zetten. De kleuren versterken elkaar enorm.
Ook Chateau de Miromesnil, Chateau de Galleville en Chateau de Digeon waren elk op hun eigen manier ongelofelijk mooi en goed verzorgd. Veel najaarsbloeiers tussen en om de planten, mooie haagstructuren en zichtlijnen, oude schuurtjes en overal mooie hoekjes en plekjes. Als je je bedenkt dat deze kastelen nog altijd in privébezit zijn, kun je alleen maar bewondering hebben voor de bewoners. Al hun tijd en geld gaat in de kastelen en de tuinen.
Overigens, voor degenen die denken dat hun mislukte oogst aan gebrek aan ervaring of inspanning ligt: overal hebben we mislukte tomaten en verregende courgettes gezien. Het was gewoon geen goed tuinjaar met al die nattigheid.
Een totaal hoogtepunt van de reis was Jardin Plume. Geen moestuin maar een siertuin, ingedeeld in verschillende tuinen. Meer dan manshoge najaarsbloeiers vol met vlinders, grassentuinen, een strakke buxustuin met vurige rode en oranje bloemen, super super super. Een combinatie van Piet Oudolf, Great Dixter in Engeland en de ongebreidelde originaliteit van de eigenaren. Zeer onder de indruk en natuurlijk depressief over mijn eigen 'tuin'. Beh.
Die eigen tuin staat er inmiddels weer knap rommelig bij. Van de pompoenen en de courgettes ga ik in elk geval al het blad achter het deel dat nog vrucht draagt, verwijderen. Zo kan de energie van de plant naar de laatste bloemen en vruchten.
Het touwtje om de topinamboer (aardpeer) is natuurlijk geknapt met al die wind dus die ga ik zo goed en zo kwaad als het gaat maar weer opbinden. Over niet al te lange tijd kan je ze afknippen en dan is het tot die tijd maar een zootje.
De kweepeer hangt vol vruchten (ik zie membrillo) en de centiflortomaten in de kas zijn voorlopig ook nog niet klaar met bloeien en vrucht geven.
Er zijn nog paprika's, aubergines en komkommers in de kas, er staat nog een veld basilicum (kas) en natuurlijk veel andere kruiden. Ik ga ze wassen, hakken en invriezen in bakjes, zo heb ik de komende tijd nog veel om in de keuken te gebruiken.
De sla die ik een week of 5 geleden gezaaid heb is niet zo mooi als in het voorjaar, maar nog zeker de moeite waard. Ik denk dat ik het polytunneltje dat ik in de lente bij Lidl kocht over een bed heen ga zetten om nog tot november sla e.d. te hebben.
Snijbiet en bieten kun je laten staan. Als je de snijbiet telkens aan de buitenkant oogst groeit de plant nog een hele tijd door. En snijbiet kan best veel kou hebben. Niet weghalen dus. Verder nog in de moestuin: Oogst artisjok als de bloemknoppen nog gesloten zijn. Laat er een paar bloeien want het zijn prachtige bloemen.
Als je nog late tuinbonen hebt kun je die prima invriezen.
Je kunt nog lente-uitjes zaaien. Zaai ze in dichte rijen.
Laat een deel van de pronkbonen aan de plant hangen en gebruik de gedroogde bonen volgend jaar als zaad.
Zaaien: (h herfstsoorten, w wintersoorten) Onder glas: koolrabi, veldsla, ruccola (w). Buiten zaaien: ruccola, spinazie (hw), veldsla, lente-ui. Buiten planten: late sla.
< Ga terug |
![]() ![]() |