MAAK JE NIET DRUK


Er zijn honderden plantensoorten met soms weer tientallen variëteiten. Er zijn talloze boeken over groentetuinen en er worden hele tijdschriften aan gewijd. Er zijn tv-programma’s en dvd’s over het kweken van groenten en elke vutter op de volkstuin heeft (goedbedoeld) advies voor je. Maar maak je vooral niet druk. Je tuin is er voor jou en niet andersom. Begin simpel, kweek wat jij lekker vindt en laat ook eens wat sloffen.

 

Zelf begin ik in januari enigszins fanatiek te zaaien. De kerstboom is de deur nog niet uit of ik sta al potten en zaaibakken met aarde te vullen en binnen no time staat mijn eetkamer vol met zaailingen. Ik geloof dat ik afgelopen jaar wel 70 tomatenplantjes had staan terwijl ik plek heb voor zo’n 25. Hetzelfde gold voor paprika’s, aubergines, basilicumsoorten en courgettes. Gelukkig kan ik veel weggeven maar er sterft ook veel zaaigoed een vroege dood op de composthoop. Tja, jammer dan.

 

En halverwege de zomer heb ik het vaak wel gezien met die tuin. Weer wieden, weer zaaien, ik heb er geen zin meer in. Het weer is te mooi, de rosé is te lekker, ik wil naar het strand en ik wil op vakantie. En ik zie het wel als ik terug kom.

 

Die houding heeft nadelen. Ik zou veel meer en langer uit mijn tuin kunnen oogsten. Het zou er mooier en verzorgder uit kunnen zien. Maar ach, ik vind het ook wel wat hebben. Lekker rommelig, bloemen tussen de groenten, overhangende takken, een overvolle kas. Van gewoon buiten zijn kun je ook genieten. En dan neem ik me toch gewoon voor om het volgend jaar helemaal anders te doen?