PLANTGROEPEN

 

Groenten worden in families of groepen ingedeeld. In de moestuin zul je het meest met de volgende plantgroepen te maken hebben.

 


Kolen. Hieronder vallen witte, groene, rode, Chinese kool, spruitkool, savooiekool, boerenkool, palmkool, broccoli, palmkool, blad- en snijkool, bloemkool, koolrabi, paksoi, spitskool en ongetwijfeld nog veel meer.


Bladgroenten. Denk aan slasoorten, spinazie, snijbiet, andijvie, raapsteeltjes en postelein. Ook (knol)selderij valt onder de bladgroenten. Prei is eigenlijk ook een bladgroente, maar die kweek je het best bij de knollen en uien.


Vruchtgroenten. Vruchtgroenten zijn eigenlijk geen groenten omdat ze uit een bloem voortkomen, maar we eten ze natuurlijk wel als groenten. Vruchtgroenten zijn onder andere tomaten, komkommers, courgettes, paprika’s en pompoenen.

 

Peulvruchten. Onder de peulvruchten vallen alle soorten bonen. Dus snijbonen, tuinbonen, sperziebonen, peultjes, erwten, kapucijners, pronkbonen, sojabonen enzovoorts.

 

Wortel- en knolgroenten vormen een grote groep. Van uien en knoflook tot wortelen, bieten, pastinaak, schorseneren, knolselderij, radijs en topinamboer.

 

Aardappelen. Aardappelen zijn natuurlijk ook knollen maar omdat ze vaak op hun eigen bed geteeld worden, vermeld ik ze apart.