ZAAISTRIPS EN ZAAIMATJES


Om het zaaien van groenten die je uit moet dunnen te vergemakkelijken hebben de Engelsen (wie anders) een leuk nieuw systeem verzonnen: de zaaistrip. Je koopt strips of matjes waar door de leverancier op de juiste afstand zaden op zijn geplakt.

Als de tijd is aangebroken om te zaaien leg je de strips gewoon op je zaaibed, je bedekt ze met een dun laagje aarde, geeft water en klaar. Het papier van de strips houdt de zaden in het begin vochtig en later verteert het vanzelf.

 

Heel simpel en handig. Maar waarom zou je zulke strips niet zelf maken? Dan heb je veel meer keus in soorten en je bespaart een hoop geld.

 

Knip van (wit) keukenpapier strips van ongeveer 8cm breed en op de lengte van je moestuinbed. Maak een middenvouw en vouw weer open. Maak een papje van water en bloem (vloeibaar maar niet te dun). Met een satéprikker breng je op de juiste afstand steeds een druppel aan. Leg daarop een zaadje (of twee, om de sterkste over te houden). Vouw de strook papier dicht, laat goed drogen, en doe in een (papieren) zakje met de naam van de plant erop. Bewaar op een droge, koele, donkere plek tot de zaaitijd is aangebroken.

 

Dit systeem werkt vooral goed voor wortelgroenten (en zeker worteltjes, niet uitdunnen betekent ook geen wortelvlieg), maar probeer het ook eens met andere planten.

 

Voor potten kun je grotere stukken papier gebruiken, met een dubbele laag. Ook voor kruiden e.d. werkt dat goed. Een lekker klusje voor saaie winteravonden.