PAPRIKA'S, PEPERS EN AUBERGINES


Paprika’s, pepers en aubergines behoren tot dezelfde familie (de nachtschades), en de behandeling van de drie plantensoorten is dan ook bijna gelijk.

 

Paprika’s, pepers en aubergines geven alleen een mooie oogst als ze een lang groeiseizoen hebben. Vooral aubergines kiemen traag.

Alle drie de planten hebben behoefte aan een minimale kiemtemperatuur van 23 tot 25 graden Celsius.

 

Begin afhankelijk van je mogelijkheden en de hoeveelheid licht vanaf eind januari- eind februari met zaaien, binnenshuis wel te verstaan.

 

Gebruik het liefst zaaitrays die een doorzichtig plastic deksel hebben, voor optimale warmte. Lucht regelmatig en haal het deksel er af als de plantjes boven de grond komen.

 

Verspeen de plantjes als ze hun eerste echte blaadjes hebben en laat ze verder groeien in een verwarmde ruimte. Verpot ze zo nodig nog een keer.

 

Plant uit in mei, het liefst in een kas of anders op een zo beschut mogelijke plaats.

 

Hou de kluit vochtig maar niet te nat.

 

Mest paprika’s en aubergines net als tomaten. Pepers hebben minder mest nodig.

 

Tril de planten als ze bloeien af en toe om de bevruchting een handje te helpen (schud ze met de hand zachtjes heen en weer).

Nog beter is om de bloemen met een kwastje te bevruchten. Gewoon allemaal even goed aanraken met de kwast. Ik heb gemerkt dat dit echt noodzakelijk is voor een beetje ruime oogst.

 

Je kunt de planten bij ongeveer 40cm toppen om een grotere oogst te krijgen.

 

Ondersteun de planten als ze groter gaan worden en vrucht gaan dragen.

 

Paprika’s heb je in de korte blokvorm en in een lange, puntige vorm. Die laatste zijn vaak zoeter.

Verder zijn er nog cherry-paprika’s, van die kleintjes, die je lekker kunt vullen.

Een rode paprika is een groene die gerijpt is, en er zijn nog veel meer kleuren: geel, oranje, wit, bruin, lila en heel lichtgroen.

 

Om de plant voortdurend vruchten te laten maken moet je regelmatig oogsten, zeker bij de blokvorm. Puntpaprika’s en pepers zijn daar wat makkelijker in.

 

Pepers verschillen over het algemeen niet zozeer van vorm (je hebt lange en rondachtige) maar vooral in ‘hitte’. Die hitte wordt uitgedrukt in de schaal van Scoville, en daarbij staat de gewone paprika op 0 en de heetste peper ter wereld – de ghost chili – op 1.001.304. Tadááá!

Ter vergelijking: rode tabascosaus varieert van 2500-5000 en de jalapeñopeper van 5000-8000.

 

Let erop bij het zaaien van pepers dat je niet in je ogen wrijft – juist de zaadjes zijn heel heet.

 

Aubergines zijn donkerpaars en groot en dik. Tenminste, als je in de bakken in de winkel kijkt. Maar er zijn veel meer soorten; lang en dun, rond en klein en wit of oranje, lila, gestreept.

 

Oogst aubergines vanaf het moment dat ze ongeveer acht centimeter zijn. Wees een beetje voorzichtig met je handen bij de plant want er kunnen scherpe stekels aanzitten.