UIEN EN KNOFLOOK


Uien en knoflook kweek je op het bed met de wortels en knollen, ze hebben ongeveer dezelfde behoefte aan bemesting.

 

Bij uien heb je te maken met zaaiuien of pootuien. De eerste zaai je natuurlijk zelf, de tweede koop je als pootgoed en kweek je verder op in je tuin.

Zaaiuien doen het beter op zwaardere maar goed gedraineerde grond, op lichtere grond kun je beter voor plantuien kiezen.

 

Uien mogen niet te nat staan, gewoon vochtig houden is goed. Bemest met wat extra kalium, voor een goede bolvorming.

 

Zilveruitjes of inmaakuitjes zijn witte uien die dichter worden gezaaid.

 

Bosui en lente-ui worden voornamelijk om het loof geteeld, ze vormen niet of nauwelijks een bol.

 

Sjalotten vormen meerdere bolletjes, ze groeien in clusters. Ook hebben ze meer loof dan gewone uien.

 

Uien kunnen heel wat hebben en je kunt ze dan ook al vroeg in het jaar planten. Bij een mooi voorjaar al in februari, anders in maart.

Laat het bovenste deel van uien (het puntje) bij het planten net boven de grond uitsteken of maximaal net onder de aarde.

 

Je kunt uien rooien als het loof slapper wordt en vanzelf naar beneden valt. Laat de uien nog even liggen, tot het loof voor een groot deel (ongeveer de helft) verdroogd is. Haal ze dan van het bed en laat ze op een luchtige, droge plek verder drogen.

 

Bosui en lente-ui oogst je natuurlijk eerder, vanaf dat zich een redelijke plant gevormd heeft kun je regelmatig knippen.

 

Sjalotten haal je uit de grond als het loof voor de helft verdroogd is. Hang ze op een luchtige plaats om verder te drogen.

 

Uien houden van een zonnig plekje in de tuin en van schone voeten, hou de grond tussen de rijen goed onkruidvrij. Alles wat er verder staat is concurrentie voor je oogst.

 

Knoflook is ook niet moeilijk om te kweken. Je plant de tenen ongeveer 7cm diep, het liefst in het najaar. Knoflook gaat namelijk groeien als de kou er goed overheen gegaan is. Je kunt ook in het vroege voorjaar planten, geen probleem, maar dan is de opbrengst minder groot.

 

Ook knoflook houdt van goed gedraineerde grond en zon en heeft dezelfde mestbehoefte als uien, dus met wat extra kalium.

 

Je kunt al vroeg oogsten voor verse of ‘natte’ knoflook.

 

Latere oogst gebeurt als het loof geel begint te verkleuren. Laat de bollen goed drogen op een luchtige plek.