MUST HAVES
Sommige groenten zijn niet duur en zullen ook nooit duur worden op de markt of in de winkel. Uien, de meeste aardappelen, prei, knolselderij en winterpeen koop je eigenlijk voor een habbekrats. Dus waarom zou je je kostbare ruimte daarvoor gebruiken?
Gebruik je tuin voor de snoepjes, voor mooie rassen en voor lekkere groenten die je of niet kunt kopen of waar je een kapitaal voor neer moet leggen. Ik noem er een paar.
- Een mooie soort knoflook zoals Lautrec. Al heb je maar één rijtje. En pluk af en toe een sprietje groen voor in de sla.
- Lente-uitjes en sjalotten. Makkelijk te telen en heerlijk met hun verse, jonge smaak.
- Suikermaïs van eigen oogst is op geen enkele manier te vergelijken met de maïs die je in de winkel koopt. Na het plukken beginnen de suikers zich direct om te zette, dus onmiddellijk van de plant in een pan kokend water (zonder zout) en opeten met boter en zeezout.
- Asperges. Het duurt een paar jaar voor je kunt oogsten maar dan heb je ook wat, supervers en knapperig. Asperges kweek je op een vast bed en de planten zijn flink aan de maat.
- Aardbeien en bosaardbeitjes, heerlijk, heerlijk, heerlijk. Zo van de plant in je mond.
- Tuinbonen, erwten en peultjes zijn verrukkelijk zoet als ze jong zijn. Eet ook de scheuten van tuinbonen en erwtenplanten, een luxegroente die je alleen in de duurste restaurants tegenkomt.
- Nieuwe aardappelen zijn heerlijk, vooral van mooie rassen als ‘ratte’, lekker bij je zelf gekweekte asperges.
- Tomaten mogen natuurlijk niet ontbreken. Er zijn honderden variëteiten, kies er een paar die je lekker vindt, of gewoon mooi en je wilt nooit meer terug.
- Paarse spruiten (‘rubine’) smaken heerlijk notig en staan prachtig in de tuin.
- Courgettes zijn in de winkel altijd groen en groot, maar als je ze zelf kweekt kun je ze eten als ze nog jong en mals zijn. Pluk ook de bloemen en sauteer ze, vul ze of frituur ze met een tempurabeslag.
- Topinamboer of aardpeer. Smaakt als artisjok en je kunt ze stomen, bakken, tot soep verwerken en ga zo maar door. Je eet er heel de winter van. Het is een vaste plant en een woekeraar dus zet ‘m op de juiste plek.
- Vergeet vooral geen kruiden te zaaien of te poten. Je plukt er de hele zomer van. Basilicum staat het liefst in de kas, maar (platte) peterselie, kervel, dille, bieslook, salie, tijm, rozemarijn, laurier en munt doet het prima buiten. Probeer ook exotischer varianten als citroenverbena, Roomse kervel en stevia. Standaardkruiden als peterselie, dille en dergelijke kun je ook prima als potje zaailingen bij het tuincentrum kopen. Haal de plantjes voorzichtig los en plant ze uit in een veldje.