week 77
Februari week 3
In die modderige vlakte die ik mijn tuin noem is de vorstschade best beperkt gebleven. Het grootste wonder vind ik dat de kervel het heeft overleefd. Ik vermoed dat het Brusselse winterkervel was, en hij/zij staat nog fier te groeien. Die ga ik dit jaar dus keihard weer zaaien.
De vijg ziet er nogal bescheten uit (letterlijk, er slapen duiven in de boom erboven). Ben héél benieuwd of er nog wat van die harde, droge vruchtjes uit gaan groeien tot een volwassen vrucht. Voor de goede orde, ik heb de vijg niet beschermd tegen de vorst. Note to self...
Binnen heeft de moestuinaftrap inmiddels plaatsgevonden. Dit heb ik tot nu toe gezaaid: Aubergines: Violet Pearl, Casper (een witte), Violetta di Firenze, Calliope, Baby Belle (een kleintje) en Pot Black (ook een kleintje). Tomaten: Yellow Stuffer, White Currant, Costoluto Genovese, Black Cherry, Ananas Noire, Jaune Flammée, Green Zebra en Money Maker. Tomatillo: Purple de Milpa Chilipepers: Apache (gekregen bij mn bestelling) en Heritage Big Jim. Paprika: Redskin (een kleintje) Tuinbonen: Listra en Karmazyn (een rode tuinboon) Erwten: Alderman en Calibra (en wat extra gezaaid voor de spruiten van de plant. Heerlijk!). Suikererwt: Sugar Sprint. Platte peterselie: Gigante d'Italia.
En knolkervel. Nu heb eigenlijk gelijk al weer een hekel aan deze groente, want je moet er zoveel voor doen! Eerst 2-4 weken in vochtig zand om de zaden te laten zwellen (dagelijks roeren s.v.p.), dan 4-6 weken afgedekt in de koelkast om de kiemhormonen te activeren (weer af en toe roeren) en vervolgens uitzaaien. Pffff, is de zomer dan nog niet voorbij? Maar goed, je hoort zulke jubelende verhalen over de smaak dat ik het toch maar probeer. Ik hou u op de hoogte en hoop aan het eind van de rit te kunnen vertellen dat het allemaal zéér de moeite waard was.
De tomatenzaden beginnen inmiddels te kiemen. Ze staan lekker warm op de convectorput in de woonkamer.
Kijk voor meer informatie over zaaien bij Zaaien, verspenen en uitdunnen op deze site.
Rest mij jullie een heel happy tuinseizoen te wensen.
Klussen Spit bij vorstvrij weer je groentebedden om en werk mest en compost in de grond.
Zet een cloche over aardbeienplanten om vroeg te kunnen oogsten.
Geef fruitbomen een flinke portie mest als je dat in het najaar niet gedaan hebt. Algemene organische mest, verteerde stalmest, of specifiek op de fruitsoort gerichte mest, het is allemaal goed.
Snoei fruitbomen en struiken als het niet vriest. Begin maart komt de sapstroom op gang en dan moet het gebeurd zijn. Pruimenbomen, perzikenbomen en kersenbomen snoei je echter begin april.
Snoei herfstdragende frambozen tot vlak boven de grond.
Als je op zware of moeilijke grond tuiniert kun je overwegen om verhoogde bedden te maken. Die kun je volstorten met bemeste tuingrond. Die draineert beter, warmt in het voorjaar sneller open en is een stuk makkelijker te bewerken. Ook voor mensen in een rolstoel zijn verhoogde tuinbedden een ideale oplossing. Maak de (klei)grond onder de bakken wel eerst goed los, anders verplaatst je het drainageprobleem alleen maar. Leg eventueel worteldoek onderin de bakken, tegen opschietend onkruid.
Zaaien Binnen: aubergine, paprika’s en pepers, artisjok, bietjes en tomaten. Onder glas: vroege bloemkool, vroege broccoli, radijs, slasoorten, erwten, tuinbonen, peultjes.
Buiten poten (let op het weer): artisjok, rabarber, topinamboer. < Ga terug |
![]() ![]() |