KRUIDEN


Kruiden zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken en ze geven zoveel extra smaak aan gerechten dat het zonde zou zijn als je er niet minstens een paar in je tuin zet.

Bovendien trekken bloeiende kruiden veel insecten aan en dat is nuttig voor de rest van je planten. De meeste kruiden doen het ook fantastisch in potten.

 

Rozemarijn, tijm, laurier en salie zijn vaste planten die veel zon en warmte nodig hebben en op arme, goed drainerende grond moeten staan. Ze zijn niet allemaal winterhard dus je zult af en toe nieuwe moeten planten.

Tijm komt bij mij op de een of andere manier nooit terug, maar mijn rozemarijn doet het al jaren fantastisch. De ‘kronkelige’ variant doet het volgens mij beter dan de rechte.

Knip deze kruiden in maart goed terug om nieuwe groei te stimuleren. Heb je na het snoeien rozemarijntakjes van enig formaat over? Droog ze en gebruik ze als spies voor lamsvlees op de barbecue.

Laurier kun je een beetje trimmen en tot een flinke struik laten uitgroeien.

 

Ook bieslook komt eenmaal geplant steeds weer terug maar gaat er na verloop van tijd wel op achteruit. Zaai dus om de paar jaar nieuwe. Bieslook houdt wel van mest en vocht en rijke aarde. Als je ze na de bloei terugsnijdt krijg je vaak nog een tweede opbrengst. Probeer ook Chinese bieslook en knoflookbieslook.

 

Citroenverbena heeft blad met een verrukkelijk delicaat aroma. Niet winterhard, dus goed beschermen. Terugknippen voor de winter. Als thee, voor limonade en heel fijngesneden bij fruit.

 

Lavas of maggiplant is een overblijvende plant die flink uitgroeit. Zet er niet meer dan één neer, zelfs dan heb je meer dan genoeg. Perfect voor in de soep, kruidenboter, in salade en in sauzen.

 

Munt is een woekeraar dus zet ‘m of in een pot of op een stuk grond waar dat niet uitmaakt.

Munt houdt van vochtige grond en doet het ook in halfschaduw. Marokkaanse munt is het lekkerst voor thee, maar er zijn heel veel soorten, dus probeer wat uit. Heel lekker bij jonge erwtjes en in de tabouleh.

 

Oregano is een erg lekker kruid dat veel in de Italiaanse keuken wordt gebruikt. Een makkelijke plant die het op een zonnige plek geweldig doet. Terugknippen in het vroege voorjaar, voor het nieuwe blad verschijnt. Lekker met geroosterde bietjes.

 

Dragon is heel verfijnd (de Franse versie, niet de Russische) en verrukkelijk bij kip en vis en door de sla. Zet ‘m in de volle grond en deel de planten om de drie jaar of zet nieuwe neer.

 

Roomse kervel heeft de neiging om zich nogal uit te zaaien maar is wel heel lekker, met een verfijnd anijsaroma.

 

Eenjarige kruiden zijn gemakkelijk uit zaad op te kweken, maar ga in het voorjaar vooral ook bij het tuincentrum kijken. In één potje staan soms wel twintig zaailingen en als je die voorzichtig losmaakt en uitpoot heb je gelijk een pot of veldje vol.

 

Basilicum doet het het best in de kas maar zet vooral een pot op een zonnig en warm plekje. Terugknippen voor de bloei geeft een tweede opbrengst. Probeer verschillende varianten, ze hebben allemaal hun eigen mooie smaak.

 

Kervel heeft ook al zo’n heerlijk fijn smaakje. Zaai of poot het in lichte schaduw, in de volle grond of in potten. Hou de kluit vochtig. Of meng wat zaad met een slamengsel, voor een Frans mesclun-effect.

 

Dille heeft die echte anijssmaak en is heerlijk bij vis, schaal- en schelpdieren (dillemayonaise), bij kip, door de sla, bij komkommer en in ingemaakt zoetzuur. Zaai of poot in de volle grond of in potten en geef niet teveel water. Dille bloeit ook prachtig, met zachtgele schermbloemen.

 

Koriander kun je voor het blad of voor de zaden kweken (of alle twee). Onmisbaar in de Thaise en Marokkaanse keuken, vers heeft het een heel eigen smaak die de wereld in twee kampen verdeelt.

Zaai in de volle grond of in potten in compostrijke grond. Niet te veel water geven.

 

Peterselie is er in platte en krulvorm. De culi’s zweren bij platte peterselie en het moet dan ook gezegd dat die heel lekker is. Zaai peterselie in ruime mate want je gebruikt het veel in de keuken. Peterseliezaad kiemt niet gemakkelijk dus als je het voorgezaaide in potjes kunt kopen…Zaai je het zelf, week de zaden dan in warm water. Leg ze te drogen op keukenpapier en zaai in modules of in de volle grond.

 

Er zijn nog veel meer kruiden die je in je tuin kunt kweken, stevia als zoetstof, dropplant, selderij, venkel, teveel om op te noemen. Makkelijke planten waarmee het heerlijk en afwisselend koken is.